Историја на FIMO

Назад кон Откријте !

Историја на FIMO

Како настанала FIMO полимерната глина?

FIMO е првата глина за моделирање која може да се пече во рерна. Глината е развиена во средината на 20ти век. Тогаш светски познатата производителка на кукли, Кети Крузе, се зафатила да развие соодветна глина која би можела да се користи за главите и лицата на куклите со што повеќе детали. Материјалот кој тогаш го измислила не бил соодветен за производство.

Нејзината ќерка, Софи Рехиндер Крузе, го постигнала пробивот во 1939 година. Таа продолжила да експериментира со глината мешајќи ја со различни пасти и светли бои во материјалите. Започнала да моделира различни работи, како вази, играчки и фигури. Нејзиниот надимак и пасијата ја довело глината да ја нарече „FIMOIK“. Во 1954 година, Софи ги креирала првите сетови од глината за моделирање.

Подоцна во 1964, Еберхард Фабер се здобил со правата на разнобојната глина за моделирање и така го добила името „FIMO“ во 1966. „FIMO од 1978 е под брендот STAEDTLER.
Подоцна, концептот на
FIMO е развиен со текот на годините и рафиниран со различни формули. Како резултат на тоа, многу повеќе бои и ефекти се додадени во FIMO производите.

Веќе во 2010, нов тип на глина за моделирање е направен, а тоа е FIMOair. Оваа глина е различен тип на глина, направен од минералот каолин, која сама по себе се суши. Не се меша со другите глини кои можат да се печат.

Назад кон Откријте !