Од што е направена FIMO глината?

Глина за моделирање која се пече

Глина за моделирање која се суши (FIMOair)

Од причина за превентивна заштита на потрошувачите, STAEDTLER избегнува да користи пластификатор базирани на фталат во глината уште од 2006 година. Глината за моделирање која се пече, е изработена од

 • пластичен прав (PVC),
 •  пластификатор и
 • адитиви.

Кога FIMO се пече, пластичниот прав формира солидна форма после ладење. За разлика на „нормалното“ моделирање, материјалот е по цврст. На пример, структурата на FIMO professional, дозволува да креирате мали детализирани предмети. Големиот избор на бои е резултат на различните светли пигменти кои се додадени во глината.

Глината за моделирање која се суши е направена од

 • природен каолин,
 • вода и
 • адитиви

Што е FIMO?

 • Глина за моделирање која се пече FIMO
 • FIMO може да се испече во рерна на 110 степени целзиусови. Максималната температура несмее да биде повеќе од 130 степени целзиусови.
  Исклучок: FIMO со ефект на кожа мора да биде печено на 110 степени целзиусови за 30 минути, но доколку преовладува смесата од фимо софт ефект или професионал може фимото со кожен ефект да се пече на 130 степени целзиусови и сто тоа да се комбинираат сите меѓусебно.
 • Веќе зацврстени FIMO елементи, можат повторно да бидат печени кога употребувате техники кои бараат неколку пати да се зацврстуваат.
 • Сите FIMO видови кои се печат може да се мешаат едни со други. Во случај да сакате да измешата FIMO кожен ефект со FIMO professional или FIMO soft, во тој случај, ефектот на кожа би бил намален.
 • Глината може да финиширана со специјални FIMO лакови и да се бои со соодветни акрилни или маслени бои кои се отпорни на пластификаторот.
 • FIMO може да биде струган и полиран.
 • Дупчињата за FIMO накитот за конец или друг материјал, може да бидат направени пред печење со игла или после печењето со бушење.
 • Скршени делчиња FIMO, може повторно да се залепат со супер брз лепак.
 • Можете да употребувате модли.
 • Доколку сакате FIMO елементите да ги измиете, тоа може само на рака. Да не се употребува машина за перење затоа што течноста во машините е премногу агресивна и може да го уништи.
 • За да ги заштитите FIMO коцките откако се отворени, препорачуваме да ги чувате во алуминиумска фолија или кесички со механизам за затварање, во ладно и суво место.
 • Доколку FIMO глината е премногу цврста, постои специјален омекнувач Mix Quick кој се додава на глината и се меси додека не се опушти.
 •  

Глина за моделирање која се суши (FIMOair)

За разлика од FIMO, FIMOair се суши сама по себе.

FIMOair е одличен избор за слободно време и хоби како и за педагошки цели, употреба на глина во училиштата, градинките и слично.

 • Веќе исушени и цврсти (basic и clay) елементи можат да бидат стругани, полирани, боени.
 • Веќе исушени и цврсти (light) елементи можат да бидат боени.
 • FIMOair е спремен за употреба веднаш по отварање на пакувањето.

Различните типови на FIMO

Глина за моделирање која се пече FIMO

Глина за моделирање која се суши (FIMOair)

од што е напревена фимо глината

Благодарение на различните типови на FIMO глината за моделирање, секој може да ја користи:

 • деца,
 • почетници,
 • аматерски уметници,
 • DIY хоби артисти,
 • дизајнери на накит,
 • професионалци.

Овие глини не се само совршени за уметност, слободно време и хоби, туку можат да се употребуваат и за педагошки цели во градинките и училиштата. Ја поттикнуваат креативноста и имагинацијата како и моторни вештини.

Секој може да биде креативен со FIMO и да моделира импресивни домашни декорации, подароци и прекрасни предмети.

Како додаток на популарната FIMO глина за моделирање, постојат и специјални алатки за да помогнат при работа со FIMO глината.

алатки за фимо глина и моделирање