Архитектура и Дизајн – Професионални алатки за Цртање

Пред да можеме да користиме иновативни производи и технички развој, тие треба да се конструираат. Тоа го прават професионално преку технички цртежи.Нова зграда, мотор за возило или производствен капацитет за компанија – архитекти, инженери или графички дизајнери ги преземаат сите мерења и се грижат сите димензии да бидат правилно поставени. И покрај тоа што денес голем дел од нивните цртежи се прикажани со помош на CAD компјутерски програми, работата со хартија и класични материјали е сè уште многу важна. Но, кои материјали се всушност потребни за да се создадат професионални технички цртежи? Еве краток преглед на историјата на техничкото цртање и најважните алатки што ги користат одредени групи на корисници и области.

Од што се состои професионалната опрема за техничко цртање?

Инженери, архитекти, графички дизајнери и студенти – сите тие создаваат технички цртежи за нивната работа или студии. Постојат различни алатки достапни за овој вид професионална работа:

 • Технички моливи и Патент Моливи
 • Технички пенкала Рапитографи
 • Професионални Триаголници
 • Технички Шестари
 • Табли за цртање
 • Гуми за бришење и Острилки
staedler tehnicki molivi

1. Механички молив и патент моливи

Специјалните механички моливи за технички цртежи, како што е Mars micro 775 од STAEDTLER, имаат цилиндрична цевка. Ова ја штити мината за да не се скрши толку лесно. Ова ви овозможува лесно да го користите и прилагодите моливот на линијар или шаблонот на вашата скица. Проверете дали механичкиот молив има гумена рачка што не се лизга на неговата осовина. Ова осигурува дека нема да се лизнете кога креирате прецизни скици. Птент моливите од 2мм или деболминец ги имаат сите исти предности. Нивниот дијаметар на мина од 2 mm го прави уште потешко да се скршат. Ова излегува со притискање на копчето. Мината може да се изостри, на пр. користејќи ја интегрираната острилка на моливот Mars technico 780 C од STAEDTLER, користејќи ја специјалната острилка 502.

Група на корисници за овие производи се : 

 • Студентите
 • Архитекти
 • Инженер
 • Канцелариска Намена

2. Штедлер Технички пенкала – Рапитографи

Техничкото пенкало рапитограф Штедлер 700 е апсолутно задолжително мора да се има кога станува збор за техничко цртање бидејќи е уред за цртање со висока прецизност. Може да се полни со мастило Штедлер. Техничките пенкала се достапни во различни ширини, така што може да се најде совршено за користење на специфични шаблони. Ширината на линијата може да се види означена на самиот рапитограф во согласност со ISO или DIN европските регулативи.

Важна работа што треба да се забележи кога користите технички пенкала е дека тие мора да се испразнат и исчистат кога не се користат подолго време. Во спротивно техничките пенкала нема повеќе да пишуваат. Едноставно оставете вода да тече низ пенкалото и добро протресете го за темелно чистење. Овој процес треба да се повтори онолку пати колку што е потребно додека пенкалото повеќе не остава мастило на хартија.

Група на корисници се :

 • Архитекти
 • Инженер
 • Графички Дизајнери

3. Табли за цртање

Таблите за цртање доаѓаат во различни димензии:

Изработени се од пластика отпорна на удари и лесно оштетување, која е исто така отпорна на било колкав број притисоци од игличката на шестарот. Функцијата за прицврстување на хартијата на двете страни на таблата исто така ја одржува хартијата на место, што гарантира дека сите ваши линии и агли ќе бидат правилно позиционирани една во однос на друга. Прецизни линии може да се креираат и благодарение на функцијата STOP&GO на лизгачката шина која во себе има вградено неколку прецизни кочници, што го спречува вашето техничко пенкало или молив да се лизне од местото додека цртате. На лизгачката шина има обезбедено отвори за игличките за вашиот шестар на работ на таблата за прецизно поставување на различни радиуси. Таблата за цртање може да се прошири и со глава за нацрт, која може да се користи за цртање чисти прави агли.

Совет: Ако таблата за цртање треба да се транспортира до/од училиште или работа и дома, тогаш треба да се чува во водоотпорна ташна за цртање за да ги заштити вашите завршени цртежи. препорака Штедлер А3 водоотпорна ташна и А2 пластична ташна 

4.Триаголници и Линеари

Професионалните линијари на Штедлер 567 за технички цртежи се направени од алуминиум, пластика или плексиглас. Тие го имаат она што се нарекува „раб за мастило“: мала празнина помеѓу работ на шаблонот и хартијата спречува мастилото од пенкалото да тече помеѓу хартијата и линијарот, така што цртежот никогаш нема да се размачка. Правилата и поставените квадрати ви овозможуваат да цртате прави линии, да измерите растојанија до 50 см, како и да дефинирате агли. Специјалните алатки кака размерникот на Штедлер ја прават брза и лесна за работа со различни размери, и спречуваат мерења и пресметки кои одземаат многу време. Заоблените линии може лесно да се постигнат и со помош на нашите кривуљари како и огромниот избор на шаблони за мебел, шаблони со кругови кои дополнително ќе ви го забрзаат цртањето и вашите проекти ќе бидат максимално прецизни и професинални.

5. Техничка хартија и видови техничка хартија 

Техничкиот цртеж не може да се замисли без соодветна хартија за него која се нарекува техничка хартија. Ние препорачуваме специјални хамери кои се без киселини, имаат во сотавот памук и специфична структура која го зачувува вашиот цртеж и му дава дополнителна вредност.

Најпотребни технички хартии се :

 • Паус ,
 • Скиц ,
 • Германски Хамер со жиг,
 • Пакпапир,
 • Милимиетарска хартија,
 • Акварелен хамер …

Ако сè уште не сте професионалец и сакате да научите техничко цртање, тогаш високо се препорачува купување на препорачани производи од која било студиска програма или од професорите. Тие можат да ви дадат препораки за тоа кои средства се најпогодни за почеток.